MYOFASCIAL PAIN THERAPY – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ
Ο μυοπεριτονιακός πόνος (myofascial pain) είναι ένα πολύ συχνό κλινικό πρόβλημα και η κύρια αιτία προσέλευσης του 80% των ασθενών σε ορθοπαιδικά ιατρεία και τα ιατρεία πόνου. Το κύριο σύμπτωμά του είναι ο πόνος στους μυς ή τις περιτονίες, ένα είδος συνδετικού ιστού που περιβάλλει τους μυς. Αυτό μπορεί να συμβεί σε διακριτές, απομονωμένες περιοχές του σώματος. Συνήθως όμως εντοπίζονται στον αυχένα, στην οσφύ, στον ώμο, ή και στο κινητικό σύστημα της γνάθου.
Η εμφάνιση εντοπισμένου περιοχικού πόνου σε πολλαπλά σημεία στα μαλακά μόρια, χωρίς ενεχόμενη νευρολογική σημειολογία, καλείται σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου (myofascial pain syndrome). Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ινομυαλγία, καθώς αποτελεί διαφορετική
κλινική οντότητα.
Δεν υπάρχει κάποια εργαστηριακή, απεικονιστική ή άλλη διαγνωστική εξέταση που να μπορέσει να τεκμηριώσει τη διάγνωση. Για αυτό, απαιτείται από τον εξειδικευμένο θεραπευτή μεγάλη κλινική υποψία. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου εμφανίζουν τα λεγόμενα trigger points, που αντιστοιχούν σε σφαιρικούς σχηματισμούς εντός της μυϊκής μάζας.
Αίτια
Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα ή κατανοητά. Μάλιστα, στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει έντονη αντιμαχία για το ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του. Φαίνεται πάντως ότι κύριο ρόλο στη εκδήλωση του συνδρόμου αποτελεί η φλεγμονώδης αντίδραση της εν τω βάθει περιτονίας που περιβάλλει τους μύες. Αρχικά εκδηλώνεται με αύξηση της έντασης του μυϊκού τόνου (υπερτονία), ενώ τελικά προκαλεί επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.
Η κακή στάση του σώματος και κάποιες συναισθηματικές διαταραχές όπως το ψυχικό stress και το άγχος, μπορούν να υποκινήσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Επίσης, ένα έντονο άμεσο τραύμα από καταπόνηση του μυός ή μικρά επαναλαμβανόμενα τραύματα της ίδιας περιοχής κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων ή κατά τη διάρκεια της άθλησης, αποτελούν συχνές αιτίες του Συνδρόμου Μυοπεριτονιακού Πόνου.
Θεραπεία
Υπάρχουν, όπως αναφέραμε και πιο πριν, δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις:
- Η Ισχαιμική Πίεση είναι πιο χρονοβόρος διαδικασία, αλλά λιγότερο επίπονη.
- Η Τεχνική Της Στεγνής Βελόνας είναι πιο άμεση και δραστική, αλλά λίγο πιο επώδυνη από την πρώτη.
Κατά την εφαρμογή της Ισχαιμικής Πιέσεως, ο ειδικός θεραπευτής εφαρμόζει σταθερή πίεση, με τον αντίχειρα του ή τον δείκτη του χεριού του, με κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του Μ.Σ.Π.Π. για 30-40 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πιέσεως εξαρτάται πάντα από την αντοχή του ασθενή. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε έτσι από τη Dr.Travell, γιατί τη χρονική στιγμή που εφαρμόζεται το σημείο αυτό γίνεται λευκό, λόγω της απομάκρυνσης του αίματος τοπικά. Με την απελευθέρωση της πίεσης το σημείο γίνεται κόκκινο λόγω της βίαιης επαναφοράς του αίματος (υπεραιμία). Η τεχνική αυτή επαναλαμβάνεται για 4-5 φορές ανά συνεδρία. Εν συνεχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάγος τοπικά για ανακούφιση. Τέλος, είναι απαραίτητο διαταθεί η αντίστοιχη μυϊκή ομάδα για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μήκος και να αποκτήσει την ελαστικότητα της.
Από την άλλη, η Τεχνική της Στεγνής Βελόνας βασίζεται στην τοπική εφαρμογή στο Σ.Π.Π. με συγκεκριμένες μοίρες/κλίση. Αυτό εξαρτάται από το ποιο μέρος του σώματος βρίσκεται και τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό αυτής.
Η βελόνα είναι αποστειρωμένη, μίας χρήσεως, πολύ λεπτή και ευκίνητη.
Η ανακούφιση από τον πόνο οφείλεται στην αντανακλαστική και μηχανικά προκαλούμενη μυϊκή απελευθέρωση. Μετά τη χρήση της Στεγνής Βελόνας, κατά το πρώτο 24ωρο, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί βάρος, μούδιασμα, ακόμα και πόνο στην περιοχή που εφαρμόστηκε η βελόνα. Συνήθως μετά το δεύτερο 24ωρο επιτυγχάνεται μυϊκή χαλάρωση και αναλγησία, όπως επίσης αύξηση της ελαστικότητας και ισχύος του μυός. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτωματολογία.
Συνδυαστικές Τεχνικές
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές τεχνικές, που μπορούν να συνδυαστούν απόλυτα επιτυχημένα με τις παραπάνω, όπως:
- Τεχνική της Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης (Myofascial Release Therapy)
- Μέθοδος Kinesiotaping (Εφαρμογή Ειδικής Ελαστικής Ταινίας σε πάσχουσες Αρθρώσεις και Μυϊκές Ομάδες)
- Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr.Upledger
- Θεραπεία Δια Χειρισμών (Manual Therapy)
Η χρήση θεραπευτικών μηχανημάτων, όπως το Laser και ο Θεραπευτικός Υπέρηχος, μπορούν να συνδυαστούν με τη Θεραπεία των Μ.Σ.Π.Π. ανάλογα με τη κρίση του φυσικοθεραπευτή.
Μετά τη θεραπεία
Πολλοί ασθενείς βιώνουν την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας. Ωστόσο, για άλλους απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες.
Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται κόπωση για 1-2 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το χρόνια σε σπασμό μυϊκό σύστημα, χαλαρώνει και να επιστρέφει σε κανονικό τόνο.
Δεδομένου της αλλαγής του φόρτου των μυών και της επιστροφής αυτών σε φυσιολογική ισορροπία, τα πρότυπα του πόνου μπορεί να αλλάξουν. Αυτό είναι ένα προσωρινό και φυσιολογικό στάδιο αποκατάστασης από το χρόνιο πόνο.
Η επιστροφή σας στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς πόνο, πολλές φορές επιταχύνεται από τη τήρηση του προγράμματος ατομικής φροντίδας (ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις, εφαρμογή πάγου) που έχει δοθεί από το Φυσικοθεραπευτή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τo Myofascial Therapy, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2106140444 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.